Rezanje drveća - Napravite malo prostora u svom vrtu

Da li vam je dozvoljeno sjeći drveće u vlastitom domu?

Zapravo, zakoni se razlikuju ovisno o tome gdje živite. Čak i ako ste zasadili drvo prije 10 godina, možda će vam trebati dozvola prije nego što ga posječete. Ponekad će vam možda trebati odobrenje od ovlaštenog drvosječe, koji će pregledati drvo kako bi se uvjerio da nije zaštićena vrsta i da pad neće ozlijediti ljude koji žive u okolnim domovima. Stoga, prije nego učinite bilo šta, idite u lokalno vijeće i razgovarajte s nekim tamo. Prijavite se za sve potrebne dozvole i platite sve potrebne takse. Sačekajte da vam se odobrenje pošalje pre nego što preduzmete sledeći korak.

Imate li alate?

Suprotno uvriježenom mišljenju, vjerovatno nećete imati snage ili izdržljivosti da sjekirom srušite drvo. Vjerojatnost ozljeda također je veća pri korištenju sjekire. Kao takva, trebat će vam motorna pila. Veličina potrebne motorne pile uvelike ovisi o promjeru stabla. Uvijek je dobra ideja da oštricu motorne pile naoštrite i nauljite. Za zadatak će vam trebati i nekoliko drugih alata, poput klinova za obaranje, čekića, užadi i sjekire (za brzo rezanje, ako je potrebno).

Zatim će vam trebati kaciga, zaštitne naočale, par rukavica i puna radna odjeća koja bi idealno trebala pokriti sva izložena područja vaše kože (jer piljevina, kao i insekti, mogu izazvati iritaciju). Spremni ste za polazak. Pa kako sjeći drvo?

Tehnike obaranja drveta

Slijedite donje upute doslovno. Donja tehnika usavršavana je stotinama godina, tako da ne morate improvizirati - ništa dobro iz toga ne može proizaći.

1. Napravite procjenu visine stabla.
2. Odlučite o smjeru sječe. Smjer sječe treba biti čist prostor bez prepreka.
3. Motornom pilom izrežite zarez na drvetu. Zarez bi trebao biti okrenut u smjeru obaranja. Zarez bi trebao biti barem na pola puta kroz drvo. Ovo je dio procesa koji oduzima najviše vremena.
4. Zavežite konopac oko stabla i produžite ga prema smjeru pada. U slučaju da drvo postane "skitnica" i pokuša pasti u drugom smjeru, povucite uže da ga usmjerite natrag na pravi put.
5. Idite na suprotnu stranu zareza i ponovo napravite rez motornom pilom. Kako se rez približava zarezu, drvo će početi padati. Ako se naginje u pogrešnom smjeru, vodite ga pomoću užeta.
6. Odmaknite se od drveta jer bi baza mogla odskočiti nekoliko stopa nakon što gornji dio sleti na tlo.

To je to. Uspješno ste posjekli drvo i potvrdili svoju muškost. Sada će vas prijatelji tretirati s poštovanjem. Uživajte u slavi urbanog drvosječe.